Şifa Pınarı Aloe Vera

Aloe Vera,
Aloe Barbadensis , Sarı Sabır

Asphodelaceae familyasına üye, tıbbi kullanıma da sahip bir bitkidir. Uzunlamasına büyüyen, yarı saydam yeşil kabuğun içinde aloe jeli yer almaktadır.

Aloe Vera, hoş görünümlü bir ev bitkisi olmanın yanında, doğal ilk yardım kitinin tropikal parçasını oluştururlar. Aloe Vera’nın ürettiği Jel özellikle yanıklar üzerinde yatıştırıcı bir etki gösterir. İşte, tam da bu nedenle, mutfakta yaşanabilecek küçük ocak kazalarında el altında olması bakımından, mutfak penceresinden eksik edilmemeliir.Eski Mısır kaynaklarında Kleopatra’nın güzellik reçetelerinde Aloe yer alır. Firavun lahitlerinde bile Aloe’ye yer verildiği belirtilir. Ölümsüzlük ile birlikte anılır Aloe.

Eski Mısır kaynaklarında Kleopatra’nın güzellik reçetelerinde Aloe yer alır. Firavun lahitlerinde bile Aloe’ye yer verildiği belirtilir. Ölümsüzlük ile birlikte anılır Aloe.

Egzotik Bitki

Aloe jeli, bir immün sistem destekleyici olan saponin, antimikrobiyal maddeler, E vitamini, bir ağrı kesici olan salisilik asit ve çeşitli mineraller içerir. Geçmişten günümüze özellikle yanıklar, yaralar ve cilt problemlerinde kullanımı yaygındır. Bugün kozmetik ürünlerinin hemen her türünde Aloe Vera içeriğine sahip çok sayıda alternatif ile karşılaşmak sıradandır. Ancak güçlü müshil etkisi göstermesi dezavantajıdır. Bu özelliği nedeniyle, küçük çocuklar ve hamile kadınların kesinlikle kullanmaması önerilir.  

Aloe vera yaprakları 60 cm’ye kadar uzayabilir. Yetişkin bitki, çan şeklinde sarı ve turuncu çiçekler açar. Kısa süreli olarak sıfır derecelere kadar dayanabilir. Ancak bir saksıda yetiştirilerek, kışı iç mekanda geçirmesi daha sağlıklı bir bitki için önerilmektedir.

Tohumdan üretilebilir ancak genel olarak ayırma yöntemiyle üretilir. Arsız olarak nitelendirilebilecek Aloe Vera’nın kök bölgesinden vereceği yavrular ayrılarak bir saksıya alınır. Aloe vera hemen her bölgede iç mekanlarda kolayca yetişir ve bakımı oldukça kolaydır.

Aloe Vera’nın yetiştirileceği ortam drenajı iyi yapılmış olmalıdır. Kullandığınız saksı toprağına bir miktar kum karıştırmanız faydalı olacaktır.

Işığı sever ancak Antalya gibi bir bölgede aşırı güneş ışığından zarar görebileceğinden, yaz sıcağında yarı gölge bir alanda muhafaza edilmelidir.  

Aloe Vera’dan Krem Yapmak

  • İri yapraklardan birini seçerek bitkiden ayırın,
  • Yaprağı yıkayın,
  • Yaprağı uzunlamasına kesin,
  • Yaprağın içinden sarımsı sıvının akarak uzaklaşmasını sağlayın zira bu sarımsı sıvı müshil etkisine neden olan sıvıdır,
  • Bir tatlı kaşığı kullanarak aloe yaprağının içinden jeli kazıyarak, bir kapta toplayın,
  • Bu jeli iyice karıştırın.

Hepsi bu kadar! Birkaç damla sitrik asit ilavesi ile bu kremi buzdolabinizda bir yılı aşkın bir süre muhafaza edebilirsiniz. İhtiyacınız olduğunda elinizin altında.

Aloe Vera’yı başta cilt sorunlarınız olmak üzere çeşitli kozmetik ihtiyaçlar için kullanabilirsiniz. Ancak açık yaralar için bu kremi kullanmayınız.

admin: