Küresel ısınmadan mıdır bilinmez, “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır!” dönemleri gerilerde kalmış gibi. Son yıllarda kışlar pek ılık geçmekte. Bu bahçede yapılacak işlerin daha erken başlaması anlamına geliyor. Mart ayı geldi gelecek şimdi kolları sıvayın ve aşağıdaki işlerden size uygun olanlarını “Yapılacak İşler” listenize eklemeyi unutmayın.
- Soğanlı bitkilerinizi ekme zamanı. Soğanlar ekilmeden önce, başta mantar olmak üzere, çeşitli organizmalar ve zararlılardan korunmalıdır. Bunun için fungusit türevleri ile soğanlar muamele edilir ve daha sonra dikim gerçekleştirilir. Yumrulu bitkiler içinde hangi proses işletilebilir.
- Çim ekili bölgelerde eksilen, zarar gören kısımlar mevcut olabilir. Bu bölgelerde, hazır çimlerle yama yapılabilir ya da çim tohumları ile bu bölgelere ekim deneyebilirsiniz. Ekim sonrası çimleri sulamayı ihmal etmeyiniz.
- Gül bakımı. Güllerinizin kök bölgesinde, bitkinin çevresini daire biçiminde kazarak, fosfor ve demir bakımından zengin gübreleri, bu bölümdeki toprağa karıştırınız. İyice yanmış hayvan gübresi de gübrelemede kullanılabilir.
- Çeşitli zararlılarla mücadele. Kışı toprakta, ağaç kabuklarında, kurumuş yaprak ve bitki artıklarında ve bazı konak olarak kullandıkları yabani bitkilerde geçirirler. Zararlılarla kültürel mücadele kapsamında, kuru bitki ve yapraklar toplanıp yakılır. Yabani otlar çapalanır.
- İğne yapraklılar. Kök bölgesinin çevresini çapalayarak, bu bölgede toprağa, iğne yapraklılar için üretilen gübrelerden karıştırın. Ay sonuna doğru, yağışsız bir günde ağacınızı mantara karşı ilaçlayabiliriniz. Kök bölgesine çim döşenmemesi önemlidir. Bu bölüme çeşitli renklerde büyük boy taşlar döşemek, çimlerin bu alanda yayılmasını engelleyeceği gibi, toprağın nemini koruması bakımından da katkı sağlayacaktır. Su ihtiyacı yüksek olan çimlerin bu bölgede yayılması, fazla sulama nedeniyle iğne yapraklıların zarar görmesine neden olabilir.
- Havuz ve gölet bakımı. Bahçenizde havuz ya da gölete sahipseniz, bu alanların yalıtımını kontrol edin. Zarar gören su bitkilerini alandan uzaklaştırarak, yerlerini yeni bitkilerle takviye edin.
- Tüplü veya viyollü hazır bitkiler. Yaşadığınız bölgenin iklimine göre bu bitkileri bahçenize ekebilirsiniz. Bunun için hazır bitkinin bulunduğu tüpten ya da viyolden daha derin ve geniş bir çukur hazırlayarak bitkilerinizi bu çukurlara ekin. Bu mevsimde azotlu ve fosforlu gübreler dikim çukurlarına ilave edilebilir. Dikim sonrası can suyu vermeyi ihmal etmeyin.
- Budama. Kural olarak budama ilkbahar veya sonbahar dönemlerinde yapılır. Eğer sonbaharda budama yapılmadıysa, kış sonuna doğru havalar ısınmaya başlamadan budama yapmalı ya da yaptırmalısınız. Öncelikle kuru, kırık, dondan etkilenmiş gibi zarar görmüş dallar temizlenerek işe başlanır. Sonrasında, sert ya da yumuşak budama denen teknikler uygulanır.
- Fidan dikimi. Kışın kar, buz, yağış gibi etkenlerden dolayı fidan dikimi pek yapılamaz. Toprağın işlemeye müsait olduğu ve fidanların henüz uyanmaya başlamadığı mart ayı gerek çıplak köklü gerekse poşetlere aktarılmış fidanların dikimi için iyi bir dönemdir. Açılan çukura bir miktar gübre ilave edilir ve toprak sıkıştırılır. Sulama ihmal edilmez. Hatta sulamanın önemi hakkında “Yağmur yağsa bile dikimden sonra sulama yapılır” sözü yaygındır.