Balkon Bahçesi

Balkon Bahçesi

Bundan çok değil, 30 yıl kadar önce ülkemizde köy nüfusu, kent nüfusundan fazlaydı. Bu süreçte hızla artan kent nüfusu bugün %70li seviyelerde. Kentlerde yaşamaya başlayan insanımız ne yazık ki kentsel yapılanmada dikey mimarinin tercih edilmesiyle topraktan kopuk bir hale gelmiş durumda.  

Her yer beton! Beton bir binanın bilmem kaçıncı katından çıkıyor, asfalt bir yolda ilerliyor, beton bir binada çalışıyor ve aynı güzargahı izleyerek, beton yuvalarımıza geri dönüyoruz. Bu durum sürgit devam ediyor. Doğaya hasretiz, yeşile açız adeta!

Banliyö denen yer, müteahhitlerin, devirdikleri ağaçların isimlerini sokaklara verdikleri yerdir.
William E. Vaughan

İnsan, doğanın bir parçası. Her ne kadar kendini betona hapsetse de. İşte bu noktada balkonlar ve teraslar bir çıkış noktası olabiliyor. Saksılar, konteynırlar çıkıyor meydana ve tabi envai çeşit bitkiler, çiçekler ve hatta ağaçlar!

 Balkon bahçeler, huzura açılan balkon kapılarının ardında bizim gizli cennetlerimiz oluyor!

Balkon Bahçelerde Nelere Dikkat Etmeli!

Balkonumuzu bahçe haline getirirken, bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir. 

Bunların başında, hakim rüzgarın yönü ve rüzgarın şiddeti, balkonumuzun güneş görme süresi, hangi yönden güneş gördüğü, Kışın en düşük ve yazın en yüksek sıcaklık dereceleri,  yağış çeşitleri ve türleri bilinmelidir mesela.

Balkonumuzun açık ya da camekanla kapatılmış olması da önemli bir durumdur. 

Esasında, hemen hemen her koşulda, balkonumuzda yetiştirebileceğimiz bitkiler olacaktır. Tüm bu koşulların farkında olmak, bitki seçimi ve sonrasında daha sağlıklı bitkiler için hayati önemdedir. 

Balkonumuzda Hangi Bitkileri Yetiştirebiliriz?

Mevsimlik çiçekler; hazır olarak temin edebileceğiniz ve sulama dışında pek bir bakım gerektirmeyen bu bitkiler, aynı yıl içinde biyolojik ömürlerini tamamlarlar. Mevsimlik çiçeklerin tohumlarını alarak, bir sonraki yıl, aynı bitkileri tohumdan yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu kapsamda sebze fideleri yetiştirerek, kendi sebzelerinizi yemenin keyfine erişebilirsiniz. Ancak sebze fidelerinin tohumdan yetiştirilmesi için tohumunu aldığınız sebzenin hibrit tohumda yetiştirilmiş olmamasına dikkat edin.

Çok yıllık bitkiler; bu bitkiler en az iki yıl ömre sahiplerdir. Bu bitkiler çeşitli olmakla birlikte ilk anda hemen çalılar, sarmaşıklar, kaktüsler, sukkulentler, soğanlı bitkiler akla gelir. Bu bitkilerle geçireceğiniz zaman, iklim özellikleri, gübreleme, kültürel işlemler derken zaman içinde sizi önemli bir hobi sahibi yapacaktır.

Küçük ağaçlar;  Evet ağaç! Balkonunuzda küçük ağaçlar yetiştirmeye ne dersiniz? Tabi özellikle bodur ağaçlara yönelmelisiniz. Yine de ağaçlar söz konusu olduğunda işin içine budama, gübreleme hatta ilaçlama girecektir. Ancak eminizki bu kesinlikle bir angarya olmayacak, aksine harika bir dünyada yer almanızı sağlayacaktır.

admin: