Wabi-Kusa ile Sulu Bahçe

Wabi-Kusa kısmen ya da tamamen suya batmış, çeşitli otsu bitkilere sahip çeşitli kaplardaki sulak alanlardır. Bu minimal yapılar Nano Sulak Alanlardır. Günümüzde daha da küçük ölçekli Pico Sulak Alanlar yaygınlaşmaktadır.

Japonca wabi ve kusa, “basitlik, güzellik, estetik” ve “bitki, çim” gibi anlamlara gelir. Bu uygulama akvaryum ve kokedama uygulamalarını bir araya getirir. 19. yüzyılda ortaya çıktığında yaygın biçimde kullanılmakta olan karasal bitkiler artık yerini artık yerini ağırlıklı olarak sucul bitkilere bırakmaktadır.

Wabi-Kusa her ne kadar akvaryum ile kokedama uygulamalarını bir araya getiriyor olsa da, bu uygulama için standart bir akvaryum şart değildir.Vazo, kase vb. kaplar gayet uygun olacaktır. Wabi-Kusa’da su bitkileri ile birlikte olağan dışı bir kompozisyon oluşturan yosun topları ana temayı oluşturur. Top şeklinde oluşturulan topların yapımında topraksız tarımda da kullanılan çeşitli ortam malzemeleri kullanılabilir. Tercihen genişletilmiş kil önerilebilir. Genişletilmiş kil ile birlikte az miktarda mangal kömürü tozu kullanmak kokuların engellenmesi ve bakteriyel sorunlar yaşanmaması bakımından fayda sağlayacaktır.

Wabi-Kusa Malzemeleri

  • Lastik eldiven,
  • Cam vazo, kase, tabak benzeri bir kap veya küçük bir akvaryum,
  • Toprak (Topraksız tarım substratları önerilir), Tercihe bağlı mangal kömürü,
  • Kara yosunları (Kladofera, Javanese vb.), Çim halı için Eleoharis, Liliopsis,
  • Sulak alana uygun bitkiler (Rotal, limnofily, gigrofily, bazı eğreltiler vb.),
  • Bitki maşası,
  • Makas,
  • Misine ya da organik ipler.

Wabi-Kusa Adım Adım

#1# Toprak Hazırlığı

Toprağı bir kaba koyarak, tercihen az miktarda toz halde mangal kömürü ile karıştırın. Bir miktar su ilave ederek yoğurun. Toprak aşırı ıslak olmamalıdır. Toprağı top haline getirmelisiniz. Uygun kıvamı bulduğunuzda toprak, top halini alacaktır.

#2# Toprak Top Hazırlığı

Toprak top yosunla sarılır. Yosunların sabitlenmesi misine ya da organik iplerle yapılır. Bunun iki bakımdan faydası olacaktır. Birincisi toprak sabitlenecektir. İkinci olarak ise topraktaki nem kaybı engellenir.

#3# Dikim

Yosunla sarmakta olduğunuz toprak topun üst yarısına sucul bitkileri ekebilirsiniz. Bitki maşası ile topun içine doğru bir delik açın ve bitkinin sap kısmını bu deliğe yerleştirin.

#4# Kurulum

Dikimi yapılan toplar, cam kaba yerleştirilir. Yeterli nem sağlayabilmek için , topların yerleştirildiği cam kaba birkaç santimetre kadar su ilave edilir. Kabımızın üstü, özellikle ilk birkaç hafta süreyle tutunmanın sağlanması için streç film ile kaplanır. Streç film ile örtülü kabı kısa süreli havalandırmalarla, küf oluşumuna karşı korumuş oluruz. Streç filmi kaldırma aşamasında ise kuru havaya alıştırma için aşamalı olarak filmi çıkarmamız gerekir.

Wabi-Kusa Dikkat Edilecekler

Nem

Az nem daha iyidir! Çok fazla nem bitkilerin çürümesine neden olabilir. Topraktaki su birikmesi de engellenmelidir. Yüksek su seviyesi, ışıkla birlikte alg oluşumuna neden olabilir.

Yer Seçimi

Wabi-Kusa için en uygun yerler, sabit bir iklime sahip odalar olacaktır. Genellikle wabi-kusa bitkileri kuru havayı sevmezler. Kış dönemlerinde ısıtılan mekanlarda kuruyan hava bitkileri olumsuz etkileyebilir. En uygun alanlar; banyo gibi nemli alanlar, yatak odaları ve ofisler olacaktır.

Bakım

Wabi-Kusa çok fazla bakım gerektirmez. Günde iki defa yumuşak su ile su püskürtmek yeterli olur. Elbette buharlaşan suyun ilave edilmesi ve ölü bitkilerin ortamdan uzaklaştırılması gereklidir. Yine bazen budama yapmak da kaçınılmaz olabilir. Işık ihtiyacı, zamanlayıcı ile çalışan bir ışık kaynağı ile gerektiği gibi ayarlanabilir. Tabi “grow light” özelliğinde bir lamba kullanılmalıdır. Gübre kullanımı genellikle söz konusu olmamakla birlikte, gelişim sorunları ile karşılaşılması durumunda, püskürtme suyu ile gübre verilebilir.

admin: